Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/forbrjqg/comper-no.forbrukeretaten.no/wp-includes/formatting.php on line 2448
Hva er webhosting, og hvorfor trenger man dette?
Webhosting er noe som man trenger, hvis man er i ferd med å sette opp en egen hjemmeside. Webhoteller lager siden din, og gjør den tilgjengelig for resten av internettbrukerne. Det finnes selvfølgelig muligheten for å sette opp en egen server, og drifte hjemmesiden derfra, men det er en opsjon som er veldig dyr og tungvint om man sammenlikner. Derfor velger de som ikke har store bedrifter med egne IT-avdelinger, å bruke web-hotell og server-farmer.
Det finnes mange fordeler med å out-source hele den tekniske driften av servere til eksperter. Derfor velger i dag også større selskaper denne løsningen, på bekostning av størrelsen til den egne IT-avdelingen. For det første unngår man at man har egne store servere, som er halvfulle, eller at man må bygge ut kapasiteten, når bruksformer forandrer seg. Web-hosting gir en helt annen fleksibilitet og elastisitet i bruksformen, samtidig som denne kollektive formen for data-lagring og spredning er den som er mest kostnadseffektiv.
Det finnes mange webhotell
Det finnes mange webhotell, og forskjellige verter som du kan velge i. De billigste løsningene for hosting koster ikke så mye. Det å laste opp din selvlagde hjemmeside er faktisk relativt billig.
I havet av web-hotell kan det være vanskelig å orientere seg, og på globalt plan, kan man ha uflaks, og støte på selskaper som ikke er helt seriøse, når det kommer til driften, eller til driftssikkerheten. Datatap og ekstra kostnader kan bli konsekvensen. Da er det en ekstra sikkerhet i å henvende seg til lokale selskaper, som du kan snakke med, og som er etterrettelige på et europeisk nivå, og innenfor etablerte og kjente rettsordninger. Kjente aktører på det europeiske markedet er selskaper som det norske Pro ISP, det internasjonale one.com, det danske cliche.com og det internasjonale Bluehost.
Hvor stor skal siden din bli?
Det neste spørsmålet som du må finne svaret på, er hvor stor din side kommer til å bli. De forskjellige web-hotellene har mange forskjellige størrelser og prisklasser å velge i, fra små presentasjonssider, som du kan bruke for å legge opp grunnleggende reklame, og kontakt-informasjon om selskapet ditt, til meget store sider, med plass til mange bilder og filmer, eller store mengder tekst. De minste små sidene som kan hostes, har gjerne ikke mer 100 MB med lagringsplass. Om du trenger mer plass, øker prisen på tjenesten deretter.
Vanlige verktøy bygging av hjemmesider for nybegynnere
Etter at du har kjøpt domenenavnet, og skaffet deg et webhotell, trenger du forskjellig software for å fylle sidene. Det finnes mange gratis løsninger som gjør dette mulig. De fleste har hørt om WordPress, et program som gjør det mulig å lage hjemmesider på enkelt vis. Det finnes selvfølgelig flere publiseringsverktøy, som også er ganske utbredte. Kjente programmer for dette er Drupal, Joomla og Zen Cart, så vel som phpBB.
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/forbrjqg/comper-no.forbrukeretaten.no/wp-includes/formatting.php on line 2448
Hva er cPanel?
Om du skal fylle den hostede siden din med mer innhold kan cPanel være hjelpsomt. Vanligvis kan man få dette programmet av webhotellet. Det gjør det mulig å styre hjemmesiden på et fornuftig vis, og det gir tilgang på din del, eller ditt område av Unix-serveren. Brukergrensesnittet er grafisk, på liknende måte som i Windows, og programmet er laget for at det skal være enkelt å styre driften av siden.
Programmet gir deg også et etablert hierarki av tilgangsfunksjoner. Det betyr at både administratorer og forskjellige sluttbrukere kan få tilgang på det de trenger. Utover dette, gir det deg muligheten til å styre databaser, domenenavn, e-post kontoer og backups. cPanel gjør det veldig enkelt for den som ikke har noen utviklet teknisk kunnskap om web hosting. Her kan du prøve deg frem, og lykkes, uten noen overhengende fare for å ødelegge noe.
Sikkerhetssystemer for webhotell og hjemmesider
For å sikre sikkerheten på nettet er det blitt vanlig å bruke sikkerhetssertifikater som kalles SSL. Disse utstedes til hvert enkelt domene, og bekrefter at eieren og nettstedet er anerkjent som sikre. Et SSL-sertifikat vil bli kjent igjen av din nettleser når du surfer, og forteller nettleseren at siden er trygg. Et SSL-sertifikat er en liten ekstra kostnad, men det er vanskelig å drive en vellykket nettside uten ett.
Databaser for webhotell?
En database er et program som gjør det mulig å søke etter nøyaktig informasjon på ditt domene. Programmet organiserer innholdet og skaper referanser mellom relevante søkeord, og publisert innhold. Nettaviser har gjerne en aktiv database, og det samme gjelder for salgssider og nettbutikker.
De fleste CMS (Content Management System) skriver på kodespråket PHP. Dette sørger for at informasjonen også integreres i en database. Om du skal ha en database, må du derfor også ha et webhotell som støtter disse språkene og programmene. De vanligste systemene for bygging av en database er PHP og MySQL. Dette er spesielt viktig om du bruker gratis publiseringsverktøy, som WordPress, eller et av de mange andre med mindre spredning, som Drupal, Joomla, phpBB eller Zen Cart og så videre. Alle disse er open source, det vil si at de er gratis å bruke.